• Sipariş Hattı: 0 553 862 96 95
  • organizasyonasir@gmail.com
Lokma Tatlısı
isa Hayır Lokması 1865 0 Yorum

Sipariş Hattı

Lokma Tatlısı

Popülaritesi yüksek olan ve lokma tatlısı diye bilinen sokak lezzetini genel olarak herkes bilir ve sever. Öyle ki özellikle batı kesiminde sıkça rastlanır. Ege sahilinde dolaşırken bir anda bu kokuyu almanız ve uzayıp giden bir sıra görmeniz oldukça mümkündür. Genellikle birinin kırkı ya da ölümü, anma, saygı gösterme ya da sevinç paylaşma için yaptırılır. Böylece o kişiye güzel temenniler dilenirken ağızlar da tatlanmış olur.


Lokmanın tadı, malzemelerin kalitesi ve ustanın yeteneği de dahil olmak üzere bir dizi unsurdan etkilenir. Lokmanın kalitesini etkileyen unsurlardan biri de bileşenlerin titiz ve eksiksiz hazırlanmasıdır. Lokma ustasının yeteneği sayesinde lokma nefis hale getirilir. Lokma hamurunda kullanılan malzemelerin tazeliğine dikkat edilmeli, üretildikleri alan hijyenik ve temiz olmalıdır.


Lokmacı


Lokma, özel ve kutsal günlerde en çok tüketilen lezzetlerden biridir. Ülkemizin her yerinde yapılır. En bilinen ürünlerden biri de mayalanmış hamurların zeytinyağında veya ayçiçek yağında kızartılıp üzerine şerbet dökülmesiyle yapılan lokmalardır. Lokma birçok yerde sıcak olarak servis edilebilir. Öncelikli olarak Ege bölgesi ile ilişkilendirilen lokma, şehirde bir gelenek haline geldi ve artık yıl boyunca çeşitli vesilelerle dağıtılır.


Bu nedenle de lokmacı ve bu işin üstadı olan kişilere epey bir iş düşer. Peki ama bunu nasıl yaparlar?


Lokmacı tarafından hazırlanan hamura şekil verilir, küçük parçalara ayrılır, kızgın yağda pişirilir ve şerbete bulanır. Bu işlemler direkt el teması istediği için lokmacılar oldukça dikkatli olmalıdır.


Lokma Döktürme


Cami çıkışlarında, cenazelerde, kalabalık yollarda, meydanlarda kılınan namaza karşılık lokma ikram etmek isteyenler, lokma döktürme firmalarıyla iletişime geçerek bunu gerçekleştirebilirler. Lokma döktürme hizmeti maliyeti, kaç müşteriye hizmet verileceğine bağlı olarak değişir. Kesintisiz hizmet veren bir sağlayıcı seçenler dikkat, temizlik, tazelik, kalite ve uygun fiyat gibi faktörleri göz önünde bulundurmalılar. 


Fiyat demişken, lokma fiyatı, ne kadar döküldüğüne ve söylendiğine göre lokma dökme işine bağlı olarak değişse de, hayırsever bir amaca hizmet ettiği için genellikle nispeten makuldür. Bir kurumla çalıştığınızda oldukça uygun fiyatlı olduğu için ücret çok da pahalı olmaz. Bu durumda titizlik ve temizlik ile çalışan bir kuruluş ile seçim yapmak çok daha önemlidir. Hayır işlerindeki rollerinden dolayı lokma firmaları bu organizasyonun maliyetini oldukça ucuz tutmaktadır. 


Lokma Dökme Arabası


İlginç bir şekilde aslında lokma dökme arabası eski zamanlardan beri hayır işleri ve diğer sebeplerle kiralanmıştır. Lokma tatlısı hizmetini veren bu arabaların mutlaka hijyenik olması gerekmektedir. Ayrıca talebe göre belirlediğiniz tarihten bir süre önce firmayla iletişime geçmelisiniz çünkü bazı dönemlerde bu arabalar daha yoğun olabilmektedir. Bayramlardan ramazanlara, kandillerden cenazelere kadar çeşitli vesilelerle lokma yapılır. Bazen eğlence için dökülebilir. Mesela hem cenaze hem de sünnet düğünlerinde görülen bir gelenektir.


Fakat arabada lokma döktürme konusunda bazı noktalara dikkat edilmelidir. Örneğin sokak akışı araç tarafından engellenmemelidir. Araç trafiğine kapalı bölgelerde hayır amaçlı atıştırmalıklar dağıtmak istiyorsanız, ilçenin belediyesi ile iletişime geçmelisiniz. Ek olarak hayır lokmalarını dağıtmadan önce bir sokakta veya bölgede bulunan halk tüccarlarından izin alınması tercih edilir.


 İstanbul Lokmacısı


Tahmin edebileceğiniz gibi, İstanbul bölgesi çok sayıda lokma işletmesine ev sahipliği yapmaktadır. İstanbul’daysanız ve lokma döktürmek istiyorsanız bir İstanbul Lokmacısı bulmanız gerekebilir. Bu lokmacının ise son teknoloji makinesi, hijyene dayalı hizmet felsefesi ile İstanbul'un her yerine hizmet veren yetenekli ekibi bulunmalıdır. Buna ek olarak tabii ki müşteri hizmetleri konusunda eksiksiz ve dürüst olmalıdır. Bu nedenle doğru araştırma yaparak ve bol bol firmalarla iletişime geçerek lokmacınızı bulabilirsiniz.
İstanbul’da genel bir arama yapmak sizi çok fazla seçeneğe maruz bırakabilir. Bu nedenle de hangi yakadaysanız ona göre araştırma yapabilirsiniz. Örneğin İstanbul Avrupa Yakası lokmacılar, İstanbul Anadolu Yakası lokmacıları gibi aramalar ile adresinize oldukça yakın işletmeleri anında bulabilirsiniz.


Lokma Dağıtımı


Türk kültürümüzde lokma dağıtımı epey köklü ve önemlidir. Lokma, düğünlerden cenazelere kadar çeşitli durumlarda tercih edilir ve birkaç özel işletme sahibi tarafından iyi hal karşılığında verilir. Sokaklara ve mahallelerde dağıtılan lokmaları özel firmalar titizlikle hazırlayıp dağıtmalıdır. Her bölgenin kendine özgü bir lokma dökme tarzı vardır. Hem tuzlu hem de tatlı atıştırmalıklar çeşitli şekillerde yapılabilir. Bunlar adak adayan, etkinlik düzenleyen veya çıkarları için başkalarıyla paylaşmak isteyen kişiler tarafından dökülür. Yemek ve içmek için dilerseniz saygın işletmelerle anlaşabilirsiniz. 


Her şeye rağmen lokma dağıtımı süreci oldukça keyiflidir. Kendi hayatınızla ilgili bir konuda aslında pek çok insanın hayatına dokunmuş olursunuz. Bu da insana sıcak ve merhametli bir ortam sunar.


Lokma Nasıl Bir Tatlıdır?


Bu hafif tatlı, ağır öğünlerin üzerine yense bile yiyen kişiyi rahatsız etmez. Belirli bir hastalığı yoksa kişinin istediği kadar tüketmesi zararlı değildir. Hayırseverlerin en çok tercih ettiği tatlı, herkesin severek tükettiği ve severek tükettiği hafif bir yemek olması nedeniyle lokmadır.


Hayır lokması, adından da anlaşılacağı gibi, yapılması gereken işin amaçlarını iletmek için verilir. Bazı günlerde, normalde lokma dağıtmayan kişi de bunu yapabilir. Kandil ve Cuma gibi mübarek günlerde hayır yapmak isteyenler lokma dağıtabilir. 


Lokma Çeşitleri Nelerdir


Ortası delik, yuvarlak ya da minik küresel hamurlardan oluşan iki çeşidi vardır. Dairesel olana "İzmir lokması", küre olana ise "Saray lokması" adı verilir. Malzemelerine göre de tabii ki lokma içeriği değişebilir. Kimi lokmalara tarçın ya da pekmez eklenirken kimi sadece şerbetlenerek servis edilir. Hatta son zamanlarda çikolatalı, kuruyemişli ve daha farklı aromalarda lokmalar da yapılmıştır.


Hayır Lokmacısı


Birçok hayır lokmacısı istek üzerine hem tuzlu hem de tatlı olan kızarmış hamur tatlısı dağıtabilir. Hazırlanan hamura şekil verilir, küçük parçalara ayrılır, kızgın yağda pişirilir ve şerbete bulanır. Pişirilirken tuzlu lokmalar verilir. Lokma, hemen alınabilsin diye genellikle işlek caddelerde veya camilerin önünde otomobillerle teslim edilen bir yardım etkinliğidir.


İçi yumuşak, dışı çıtır çıtır olan her lokma iyice kızartılmalıdır. Ek olarak, hamur iyice mayalandıktan ve tüm malzemeler eklendikten sonra pişirme sırasında kabarmalıdır. Hamurun kabarmayan iç kısmı pişmez ve hamur yağını çeker. Hayır lokması tüm işlemlerden geçtikten sonra sıcak sıcak servis edilir.


Lokma Kültürünü Yaşatmak


İnsanımızın samimiyeti, empatisi bambaşkadır. Yardımlaşma ve paylaşma tavrı da işin içine katıldığında lokma konusu daha da güzelleşir. Lokma yeme adeti de işte bu güzelliği sergilemenin en ideal yoludur. Bu maneviyat, lokmanın harika ve enfes tadıyla yepyeni bir anlam kazanır. Buğday, su, yağ ve şekerin böyle bir lezzet üretebilmesi inanılmazdır. Fakat yine de lokma kültürü istendiği ve hak ettiği kadar geniş kitlelere yayılmamıştır.


Kısacası lokma kültürü ülkemizde oldukça sevilir. Uygun fiyatlı da sayılabilecek bu etkinliğe bir bütçe ayırarak herhangi bir nedenden dolayı insanları sevindirebilir, hayır dualarını alabilirsiniz. Bu tatlı etkinlik sonucunda hem aç kişilerin karnı doyar hem de yüzleri gülmüş olur. Lokmanın birleştirici ve tatlı gücü de işte buradan gelmektedir.

 


Sipariş Hattı


Yorumlar (0)



    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.









Copyright © 2024 Helal Lokmam

Yukarı Çık
Telefonla İletişim